Een kinderverjaardag is ontzettend gezellig, maar het kan ook een uitdaging zijn: wat gaan we dit jaar doen? Hoeveel kinderen nodigen we uit, hoe zorg ik ervoor dat iedereen het naar zijn zin heeft? Met onderstaande top-10 met tips wordt je kinderfeestje vast geslaagd!
Tip 1: Wat voor soort kinderfeestje dit jaar?
Tja, dat is natuurlijk elk jaar weer de hamvraag: wat gaan we dit jaar doen.? Als ik het zelf lekker relaxed wilde hebben koos ik voor een feestje buitenshuis, zoals een zwembadfeestje, een bezoek aan een speelhal, een partijtje lasergamen, een cursus pottenbakken, bowlen of een middag voetbalgolf. En zo zijn er nog talloze mogelijkheden te vinden op internet. Het voordeel: lekker geen rommel thuis en heel weinig voorbereiding nodig. Het nadeel is dat het vaak wel wat duurder is dan een feestje thuis en dat je moet nadenken over vervoer naar de locatie.
Het is ook super gezellig om thuis je kinderfeestje te vieren,. Het vraagt wel wat meer voorbereiding, Met jonge kinderen (4-7) is het leuk om verkleedfeestjes te doen, zoals prinsessenfeestje (in mooie jurken) of piratenfeestjes (met knoopzakdoek en ooglapjes, waarbij een schat moest worden gezocht) Toen ze iets ouder waren (vanaf een jaar of 8) werden dat feestjes waarbij een mysterie opgelost moest worden, waarbij ze vaak naar buiten werden gestuurd voor opdrachten en speurtochten. Hiervoor zocht ik scripts of maakte ik zelf een draaiboek, zoals dit draaiboek voor een voetbalfeestje. Vanaf een jaar of 10-12 was het wie is de mol spel populair. Maar we deden we voor de meidenverjaardag ook een fotoshoot thuis, met vooraf make-up en leuke accessoires en een high tea.
Tip 2: Hoeveel kinderen nodig je uit op een kinderfeestje?
Hoeveel kinderen mag je kind uitnodigen op zijn of haar feestje? Een goede stelregel die je kunt hanteren is om niet meer kinderen uit te nodigen dan de leeftijd van je kind. Dus maximaal 6 kinderen als je kind 6 wordt. Maar kijk ook goed naar de ruimte die je hebt in huis of in de tuin. En als je het feestje buitenshuis viert: wat het feestje mag kosten en heb je voldoende vervoer/zitplaatsen in de auto(s) om er te komen? Tip: vraag (zeker als je auto's moet lenen) na of er kinderen zijn die wagenziek zijn en/of neem als je gaat rijden voldoende plastic zakken mee!
Tip 3: Uitnodigingen
Een echte uitnodigingskaart blijft leuk en zorgt ook dat het feestje niet vergeten wordt en dat alle informatie goed over komt. Geef op de uitnodiging duidelijk de tijden aan, of er gegeten wordt en of de gasten worden thuisgebracht. Breng de uitnodigingen lekker samen rond met je kind, dat is leuker dan op school geven, waarbij andere kinderen zich gepasseerd kunnen voelen.
Leuke ideeën voor een uitnodiging: schrijf de uitnodiging op een opgeblazen ballon, laat hem weer leeglopen en stop hem in een envelop. Of maak de uitnodiging op wat dikker papier en maak van elke uitnodiging een puzzel door hem in stukjes te knippen.
Tip 4: Versiertips
Vlaggenlijnen en ballonnen kunnen natuurlijk niet ontbreken bij een verjaardag. Het is ook leuk om wat slingers op te hangen met wat eetbaars er aan, bijv. kleine zakjes chips. Lampions of lampjes voor in de tuin fleuren het feestje ook op!
Heb je een themafeest, bijv prinsessenfeest, dinosaurusfeest of voetbalfeest, dan is het leuk om je huis in stijl te versieren en leuke bordjes en bekers met dit thema te bestellen.
Als je een grote tafel hebt; koop een wit papieren kleed, leg stiften neer en laat de kinderen hierop een mooie tekening maken of een leuke boodschap voor de jarige zetten.
Tip 5: Ontvangst
Wat is het als kind toch heerlijk om jarig te zijn. Belangrijk om dat ook echt even goed te vieren en de jarige in het middelpunt te zetten! Start met een gezamenlijk moment aan een tafel met lekkere taart en limonade. Kinderchampagne met een knallende kurk is natuurlijk heel leuk, zeker als je het in mooie glaasjes schenkt met een suikerrandje (glas in siroop dopen en daarna in de suiker). En natuurlijk even samen zingen voor de jarige die op de tafel of stoel staat! Foto moment!
Tip 6: De cadeautjes
Iedereen wil graag zijn cadeautje geven aan de jarige. Het is leuk om de cadeautjes te laten verstoppen, zodat de jarige moet zoeken met 'warm of 'koud'. Je kunt ook voor elke gast een ballon maken met zijn haar/naam en wat confetti erin. De jarige prikt de eerste ballon en mag dan het cadeautje van degene wiens naam erin zit open maken. Die mag vervolgens de volgende ballon kapot prikken.
Tip 7: Lekkere hapjes tussendoor
Zorg dat er af en toe wat rustmomenten zijn met wat lekkers, zodat iedereen na een wilde activiteit of druk spel weer even rustig kan worden. Vooral belangrijk bij jongensfeestjes! Hou rekening met evt. allergieën van de gasten. Maak een 'kraampje' met daarin lekkere snoepjes en koekjes in bakjes met daarop bv, 1, 2 of 3 punten. Geef elk kind een consumptiebon met daaraan 10 punten, die ze kunnen inwisselen. Doe het spel 'snoepje pik': leg allemaal verschillende soorten snoepjes en koekjes op een blad Stuur 1 van de kinderen de kamer uit. Wijs met elkaar 1 snoepje aan. Degene die weg was, mag nu net zolang snoepjes pakken, totdat hij degenen pakt die aangewezen was. Dan gaat de volgende de gang op (vul ondertussen de snoepjes weer aan zodat er voldoende keus is voor de volgende).
Tip 8 Samen eten
Het is leuk om samen aan tafel te eten. Koop een wegwerp tafellaken en stort daar de friet op en maak wat klodders mayonaise en ketchup op verschillende plekken. Of vraag bij een patatzaak een paar friteszakken en geef ieder kind zijn eigen portie. Koop een aantal kale pizzabodems (niet te groot), besmeer deze met tomatensaus en maak verschillende schaaltjes met toppings en laat elk kind zijn eigen pizza beleggen en bakken.
Tip 9 Sluit op tijd af
Maak het feestje niet te lang en stop voordat iedereen moe is. Een uur of 3 of 3,5 is vaak lang genoeg voor een kinderfeestje. Kondig op tijd aan dat het weer tijd is om naar huis te gaan, zo kan iedereen zich 'mentaal' voorbereiden op het afscheid!.
Tip 10 Cadeautje mee naar huis
Het is nooit leuk als het feestje weer afgelopen is. Met een cadeautje aan het eind maak je iedereen weer blij! Wat je kunt doen is kleine cadeautjes aan een draad vast maken en die in een (dichte) ton of tas doen. Elk kind mag aan een draad trekken om een cadeautje te trekken. Of verstop een aantal kleine, verschillende cadeautjes. Pak een dobbelsteen en gooi om de beurt met een dobbelsteen. Degene die het eerst 6 gooit mag als eerste een cadeautje zoeken. Daarna mag de volgende die 6 gooit een cadeautje zoeken. Maak een leuke (polaroid) foto van de jarige met elke gast en geef die in een leuk lijstje mee aan elke gast.
Reactie plaatsen
Reacties